Residenties

Verschillende Brusselse artiesten werken aan een project in Het Huys om zich creatief te laten inspireren.
Bekijk hier video's en interviews van onze residenties en ontdek wie ze zijn en wat ze juist doen. 

CATCHABOOM - interview met Liza & Zoé

De laatste twee weken van juni en augustus hebben we Liza en Zoé te gast in onze zaal Elvis. Hun project Catchaboom werd geselecteerd voor Brussels Bijoux en gaat over het creëren van een ruimte om hun woede te verteren tot performatieve expressie. Ze zijn een uitbundig duo op zoek naar nieuwe werelden die genoeg hebben van het fatsoen. Hoewel woede centraal staat in hun dagelijks leven en artistieke praktijk, is het niet welkom in de openbare ruimte, vooral niet als het afkomstig is van vrouwen en queer mensen. Vanuit deze gedeelde onderdrukking begonnen Liza en Zoé een database op te bouwen van referenties, ervaringen, materialen, objecten, bewegingen en gesprekken die zij tot een performatief voorstel hebben ontwikkeld.

We spraken hen na de eerste twee weken werk in Het Huys en die blijken voor hen van groot belang in het creatieproces. Het was de eerste keer dat ze konden werken in een echte theatrale setting, met een podium in een “blackbox”. Alhoewel ze uit een performance-opleiding komen, hebben ze niet de kans om in dit soort ruimtes te werken. Het stelt veel codes in vraag, maar is ook een mooie kans om iets te doen met een hiérarchische opbouw van zo een theatrale ruimte.

Toen Liza en Zoé hoorden dat hun werk zou getoond worden in Bozar of KVS, dachten ze dat het gedaan was met improviseren en dat ze hun creatie een vaste vorm moesten geven. Gelukkig kwamen ze er al snel achter dat improviseeren hun manier van werken is, en dat ze dit willen kunnen waar ze ook op een scène staan. In Het Huys voelen ze zich welkom en veilig, dat maakte het makkelijk om al improviserend hun weg te vinden.

Liza Siche-Jouan (danseres, performer en kok) en Zoé Hagen (kunstenares, performer, sekswerker) ontmoetten elkaar tijdens hun studies aan de Beaux-Arts in Brussel in 2020. Hun vriendschap berust op de dagelijkse behoefte om het patriarchaat in duizend scherven te slaan. Door samen op elkaar in te werken, wekken ze een even creatieve als destructieve kracht op, vol liefde en woede.

Freestyle Classics

Freestyle Classics

Freestyle Classics is een samenwerking van Akthamar Quartet en Freestyle Lab: de verrassende combinatie van hiphop, freestyle en klassieke muziek. De hiphoppers en het kwartet repeteerden een hele week in Het Huys en gaven achteraf een try-out voorstelling. In deze originele voorstelling lieten de dansers hun hiphopmoves aansluiten bij klassieke muziek.

Freestyle Lab is een Brusselse vereniging die cultuur, kunst, sport en jeugd mixt. De vereniging biedt kansen aan de Belgische hiphopgemeenschap om zich te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten, samen te komen, te trainen, te evolueren en de cultuur levendig te maken. 
Leden: Anissa - Popping Danys - Wild (Israel) - Betty Mansion - Roxane Hardy 

Akhtamar Quartet is een Brussels kwartet dat is gevormd in 2014. Ze treden op in bijna heel Europa en Armenië en er staan al meerdere prijzen op hun palmares, zoals de derde plaats bij de Internationale Johannes Brams Competitie. 
Leden: Coline Alecian (viool) - Jennifer Pio (viool) - Ondine Stasyk (altviool) - Cyril Simon (cello)

SLAMINO 

Deze Brusselse muzikant repeteerde een hele week in Het Huys en toont met veel trots het resultaat van deze inspirerende residentie op zaterdag 26/11. 

Onder de artiestennaam Slamino, verkent de gitarist en producer Pablo Fleury muziek op de grens van post-rock, cyberpunk en elektronica. De muzikant mixt gitaarriffs met luchtsynth en kunstmatige beats. Het creatief proces dat hij doorloopt lijkt op de experimenten van Thom Yorke, Oneohtrix Point Never of Battles. Tijdens de lockdown van 2020 vond Slamino inspiratie voor een eerste nummer 'Electric Pond’, gevolgd door een tweede single 'Ghost Coast’ in 2021.

NADEGE 

Deze 18-jarige Brusselse artieste wil theater studeren aan het Conservatiorium van Luik. Om zich  helemaal op voor te bereiden op het ingangsexamen, repeteerde zij in één van onze zalen.