Veelgestelde vragen

Inschrijvingen

 • Er zijn gratis en betalende activiteiten. 
 • Je vindt de prijs van de activiteit op onze website en in onze brochures en flyers.  
 • Brusselaar met beperkte financiële middelen? Je kunt genieten van een verlaagde prijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Lees er meer over op de website van Paspartoe of vraag ernaar aan ons onthaal. 

Inschrijven via onze website kan via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de activiteit. Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Kom dan naar ons onthaal. We zijn elke weekdag open van 09:00 tot 17:00. Je kan niet telefonisch inschrijven. 

Ja, we schrijven je graag in aan het onthaal. We zijn elke weekdag open van 09:00 tot 17:00.

Je kan cash betalen, of met je bankkaart (bancontact), Visa of Mastercard. Schrijf je online in? Dan betaal je via de website ‘https://tickets.vgc.be’ met je bankkaart (bancontact), Visa en Mastercard. 

Ja. Met een Paspartoe tegen kansentarief krijg je korting op onze activiteiten. Kom naar ons onthaal om een gratis Paspartoe tegen kansentarief aan te maken. Je toont aan dat je recht hebt op het kansentarief door een van deze documenten te tonen:  

 • Attest of klevertje van het ziekenfonds (recht op verhoogde tegemoetkoming) 
 • Of: Attest van een organisatie budgetbeheer, van een collectieve schuldbemiddelaar of van het OCMW of een vonnis of een verklaring van een schuldbemiddelaar 
 • Of een voucher van een organisatie erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie  

Normaal niet. Activiteiten worden georganiseerd voor een specifieke leeftijdsgroep. In specifieke gevallen kan er een uitzondering gemaakt worden.

Algemeen

Nee. Wij organiseren geen taallessen Nederlands, of Nederlandstalige ateliers voor niet-Nederlandstalige kinderen die niet naar het Nederlandstalig onderwijs gaan. Alle activiteiten voor kinderen gaan door in het Nederlands. Kinderen moeten Nederlands begrijpen en spreken om mee kunnen doen, dat is in het belang van de kinderen en de begeleiding. 

Ja, wij zamelen graag materiaal in:  
Kinderkledij: tijdens bepaalde periodes in het jaar zamelen we kinderkledij in, hou hiervoor onze website of Facebookpagina https://www.facebook.com/GCHethuys in de gaten.

Ja. In de toiletten is een luiertafel aanwezig. Wil je een papje of een flesje opwarmen? Vraag dit even aan onze onthaalmedewerker.  Als je peuter al oud genoeg is, kan hij/zij zich amuseren in ons ballenbad.

Ja.

Wij houden alle gevonden voorwerpen één maand bij. Ben je iets kwijt? Neem contact op via 02 343 46 58 of
hethuys@vgc.be. Je kan je verloren voorwerp ophalen aan het onthaal – elke weekdag tussen 09:00 en 17:00.

Opgelet: het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal. 

Jazeker!  

Speelweken en sportkampen

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze in dezelfde groep. Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag zeker even na voor de inschrijving of dit kan.  

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Geef ook kleding mee om buiten te kunnen sporten en spelen, zoals aangepaste schoenen, een trui en (regen)jas.  

Ja, geef een lunchpakket, drinkfles en tussendoortjes (tien- en vieruurtje) mee met je kind. Je krijgt een week op voorhand een e-mail met een lijstje wat nodig is.  

De activiteiten tijdens een speelweek zijn gevarieerd en aangepast aan de leeftijd van de kinderen.  
Het programma krijg je vooraf per mail.  

 • 8.30 - 9.00 : opvang 
 • 9.00 - 12.00 : activiteiten 
 • 12.00 - 13.00 : middagpauze 
 • 13.00 - 16.00 : activiteiten 
 • 16.00 - 17.00 : opvang  

Ja, er is gratis opvang van 8:30 morgens tot 17:00 uur ’s avonds. 

Kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen genieten van een verlaagde inschrijvingsprijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Via de website van Paspartoe of aan ons onthaal kom je er meer over te weten.

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij een inschrijving voor speelweken. Hier vind je een overzicht voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Ja. Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan voor de inschrijving, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.  

Je kan steeds inschrijven op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven.
Of zoek een andere speelweek op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

Mijn kind is ziek, kan ik de speelweek annuleren?  
Wanneer je kind ziek is, kan je de speelweek annuleren. Bezorg ons binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest via hethuys@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug. 

Ik wil annuleren voor een niet-medische reden. 
Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug. Stuur hiervoor een mail naar hethuys@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de speelweek. 
Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de speelweek te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.  

Ja. In principe moeten kinderen die deelnemen aan de speelweek zindelijk zijn. Indien dit niet het geval is, bespreek het even met ons en neem contact op via hethuys@vgc.be of 02 343 46 58

Ja, kinderen moeten Nederlands spreken en begrijpen.   

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.  

Er zijn twee tarieven: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven.

Je krijgt deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling : 

 • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 
 • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind je een overzicht van de compensaties.  

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.  

Wij houden alle gevonden voorwerpen één maand bij. Ben je iets verloren? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp elke weekdag tussen 9:00 en 17:00 ophalen.   
Opgelet: Het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal. 

Meld het meteen aan een van onze collega’s. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten je kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken. 

Zonder schriftelijke toelating mogen kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ bij ‘naam van jouw kind’. 

Er zijn jaarlijks 4 inschrijfmomenten voor de speelweken:  

 • De week na de kerstvakantie voor de speelweken van krokus en Pasen.  
 • De week na de paasvakantie voor de speelweken van de zomervakantie.  
 • De week na de zomervakantie voor de speelweken van de herfst- en wintervakantie.  

De exacte inschrijfdatum vind je in onze nieuwsbrief, website, sociale media en in onze brochures. 

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan het account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling. 

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’. 

CURSUSSEN voor kinderen

Nee, het is de bedoeling dat je je kind afzet aan het lokaal en niet aanwezig blijft tijdens de activiteit. Zo vermijden we dat je kind en/of de lesgever (onbewuste) druk voelt om te presteren. Het is mogelijk om in onze foyer te wachten tijdens de les. Er is ook een ballenbad zodat broers en zussen zich kunnen amuseren tijdens het wachten. We rekenen hiervoor op begrip van de ouders.  

Onze foyer is open. Hier kan je in alle rust even ontspannen en wachten. Er is ook een ballenbad  zodat broers en zussen zich kunnen amuseren tijdens het wachten.  

Kinderen moeten zelf naar het gemeenschapscentrum komen onder begeleiding van een volwassene. 

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep. Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit zeker even na bij de verantwoordelijke ter plaatse of dit kan. 

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus. 

Neem een drinkfles mee. Voor activiteiten die langer dan 1 uur duren brengt je best ook een tussendoortje mee. Als je specifieke materiaal moet meebrengen, laten we je dat minstens een week op voorhand weten. 

De meeste cursussen starten midden september en eindigen eind juni. De exacte start- en einddatum staan op onze website. We geven de data ook nog eens mee bij je inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen cursussen. 

Nee, er is geen opvang. Haal je zoon/dochter op bij het einde van de les.

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij cursussen. Hier vind je een overzicht van de compensaties.  

Ja. Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan voor de inschrijving, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.  

Schrijf je kind toch in, dan komt je automatisch op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven. Of zoek een andere cursus op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

Mijn kind is ziek, kan ik de cursus annuleren?  
Wanneer je kind ziek is, kan je de cursus annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via hethuys@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug. 

Ik wil annuleren voor een niet-medische reden. 
Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug. Stuur hiervoor een mail naar hethuys@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus. Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.  

Ja, in principe moeten kinderen die deelnemen aan de speelweek zindelijk zijn. Indien dit niet het geval is, bespreek het even met ons en neem contact op via hethuys@vgc.be of 02 343 46 58

Ja, kinderen moeten Nederlands spreken en begrijpen.   

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.  

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven.

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling : 

 • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 
 • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind je een overzicht van de compensaties.  

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.   

Meld het meteen aan een van onze collega’s. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten je kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken. 

Zonder schriftelijke toelating mogen kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ bij ‘naam van jouw kind’. 

Voor de cursussen die in september starten kan je inschrijven vanaf juni tot en met de eerste les.
Voor de cursussen die in januari starten kan je inschrijven vanaf eind november tot en met de eerste les.

Als er nog plaats is, kan je kind nog later tijdens het schooljaar starten. Dat kan niet bij alle cursussen. 

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan het account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling. 

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’. 

CURSUSSEN voor volwassenen

Voor sportieve cursussen draag je best sportkleding waarin je makkelijk kan bewegen en sportschoenen. Voor creatieve cursussen en kookcursussen draag je best kledij die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus via e-mail een week op voorhand. 

Voor sportieve cursussen breng je best een drinkfles mee. Als je specifieke materialen moet meebrengen, sturen we je dit via e-mail een week op voorhand. 

De meeste cursussen starten midden september en eindigen eind juni. De exacte start- en einddatum krijg je bij de inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen activiteiten. 

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven.
Voor sportactiviteiten zijn er tussenkomsten van het ziekenfonds (de mutualiteit) of gemeente mogelijk, sommige activiteiten zijn fiscaal aftrekbaar: je vindt hier meer info. 

Ja. Heb je extra begeleiding of aangepaste infrastructuur nodig? Contacteer ons dan voor de inschrijving, dan bekijken we samen wat er mogelijk is. 

Via de websites www.n22.be en www.sportinbrussel.be vind je een groot deel van de Nederlandstalige activiteiten in Brussel. 

Schrijf je in op de wachtlijst. Dat is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt word je gecontacteerd in volgorde van inschrijving op die wachtlijst. Wil je nog steeds meedoen, dan kan je betalen en je effectief inschrijven. 

Ik ben ziek. Kan ik de cursus annuleren? 
Als je ziek bent kan je annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via hethuys@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug. 

Ik wil annuleren voor een niet-medische reden. 
Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug.  Stuur hiervoor een mail naar hethuys@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.  
Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.  

Voor de meeste van onze cursussen hoef je geen Nederlands te spreken. Controleer dit even bij de extra informatie op onze website.  

De startdatum voor de inschrijvingen is voor iedereen hetzelfde.

Het onthaal van het centrum kan een verzekeringspapier opstellen. Vraag het aan je lesgever. Dat papier kan de dokter verder invullen. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten.  

Voor de cursussen die in september starten kan je inschrijven vanaf juni tot en met de eerste les.
Voor de cursussen die in januari starten kan je inschrijven vanaf eind november tot en met de eerste les. Als er nog plaats is, kan je nog later tijdens het jaar starten. Dat kan niet bij alle cursussen. 

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > naam.